SHINRIN YOKU

Toyota rejser folkeskov i Danmark

Som led i Toyotas Miljøudfordring 2050, hvor en af udfordringerne handler om biodiversitet og at skabe et fremtidssamfund i harmoni med naturen, har Toyota Danmark indgået et samarbejde med NGO’en Growing Trees Network Global og med Aarhus Kommune om rejsningen af en helt ny folkeskov ved Tilst kun 8 km fra Aarhus centrum.

Folkeskoven bliver ikke en helt traditionel folkeskov, men en temabaseret folkeskov med det japanske koncept skovbadning (også kaldet shinrin-yoku) som tema. Dermed vil den nye folkeskov bidrage både positivt til klimaet og miljøet samt til danskernes mentale velvære og sundhed.

Den nye skovbadeskov får navnet Søbakke Skovbadeskov – Shinrin-Yoku Folkeskov i samarbejde med Toyota.

Toyota Danmark bidrager økonomisk til Folkeskoven med finansiering af træerne, der skal plantes. Der bliver hvert år plantet et antal træer svarende til salget af Toyota-hybridbiler i Danmark i det forgangne år. Det vil sige, at der i første etape i år bliver plantet lidt over 10.000 træer af flere forskellige typer.

I efteråret 2021 bliver der så plantet lige så mange nye træer i Toyota-skoven, som vi sælger hybridbiler i Danmark i 2020. Og sådan fortsætter det videre frem.

Når skoven er tilplantet, vil 38.000 træer pryde godt halvdelen af det 18 hektar store areal. Resten overlades til naturlig tilgroning og lysåben natur. Den bynære skovbadeskov har biodiversitet og rekreative oplevelser som første prioriteter og beskyttelse af grundvandet og CO2-optag som positive sidegevinster.

Der du også næste gang du besøger din lokale ATbiler se at der står et træ i vores 4 udstillinger, og gerne skulle stå der i mange år frem.

HVAD ER SHINRIN-YOKU?

Shinrin-yoku opstod i Japan i 1982. Direkte oversat fra japansk betyder shinrin-yoku ”skovbad”.
Det skal ikke forstås, som om man tager et bad i skoven, men derimod at man bader i skovens atmosfære, og at skoven optages gennem sanserne. Shinrin-yoku handler derfor ikke om motion (fx vandring eller løb), men derimod om at være i naturen og komme i kontakt med den ved at bruge sine sanser.
I dag lever vi i stigende grad i byerne, og det meste af tiden foregår indendørs og ofte foran skærme. Dette kan i længden være med til, at vi fx bliver mere stressede og deprimerede, samt får et dårligere helbred. Når man er indenfor, får man ofte kun en to-medial oplevelse (hvor kun to sanser bliver stimuleret nemlig syns- og høresansen), men udenfor får man ofte en fem-medial oplevelse, hvor alle ens sanser kommer i spil.

Da man i 80’erne begyndte at dyrke shinrin-yoku, var det med udgangspunkt i sund fornuft, og en idé om at det ville være godt at tilbringe mere tid i skoven. Ideen opstod i forbindelse med en kampagne om at beskytte skovene.

Den gavnlige virkning af shinrin-yoku er sidenhen blevet videnskabelig bevist og selv korte ophold i naturen har vist sig at påvirke helbredet positivt. Dét at opleve naturen med alle sanserne, gør at man er til stede i nuet - hvilket er afstressende og afslappende. Shinrin-yoku kan derfor være medvirkende til at:

• Sænke blodtrykket
• Nedbringe stress
• Gavne hjertekar-systemet
• Gavne stofskiftet
• Blodsukkeret falder
• Forbedre koncentrationen
• Forbedre hukommelsen
• Lette depression
• Give mere energi

En af grundene til dette (udover at man bliver mere afslappet og afstresset) er bl.a. at skovbadning også menes at styrke immunforsvaret.